Spring naar inhoud

AquaSmartXL - Aquatic Drone

Het onderhoud van bruggen en viaducten is belangrijk. AquaSmartXL biedt inspectie- en meetdiensten op basis van onbemande Aquatic Drones. Deze onbemande robotboten kunnen inspecteren en observeren op locaties waar conventionele technologieën dat niet kunnen, bijvoorbeeld omdat deze technologieën te gevaarlijk, te duur of eenvoudigweg niet praktisch zijn. De Aquatic Drone kan worden uitgerust met verschillende soorten sensoren en opnameapparatuur.

Aquatic Drone


Wat is het plan?
AquaSmart XL wil de watergebonden infrastructuur schoner, veiliger en efficiënter  maken door slim gebruik te maken van onbemande inspectietechnologie. Voor het SmartCity project zal het bedrijf een aantal bruggen inspecteren op een manier die de bereikbaarheid van verkeer en waterwegen niet beïnvloedt. Dit levert een belangrijke basis voor het goed onderhouden van de infrastructuur en een goede bereikbaarheid van Dordrecht. En dat alles zonder mensen op gevaarlijke plekken te hoeven inzetten en met een systeem dat volledig vrij is van emissies.

Wanneer wordt het uitgevoerd?
De eerste fase van het project richt zich op het klaar maken van de digitale structuren die we als gemeente Dordrecht gebruiken om geavanceerde inspectiedata te gebruiken. Hierbij wordt tevens gekeken naar nieuwe regelgeving die in 2020 ingevoerd wordt. De inspecties worden vermoedelijk in het najaar van 2019 uitgevoerd.

Samenwerking
AquaSmartXL en de gemeente Dordrecht zijn pilot partners in dit project. Ook wordt samengewerkt met inspectiepartner RoNik Inspectioneering en zijn er goede banden met kennisinstituten in de regio, waaronder De Duurzaamheidsfabriek.