GetOn - Bouwen aan een digitale infrastructuur
Het is duidelijk dat de digitalisering iets doet met het gedrag van consumenten. We zijn vrijwel allemaal actief op sociale media en laten ons inspireren op het gebied van eten, mode, kunst en cultuur. We shoppen online, zoeken naar informatie en ontdekken elke dag weer wat nieuws. We zijn niet langer gebonden aan tijd en locatie.
Probleem
Uit onderzoek blijkt dat 48% van de ondernemers niet aan online marketing doet, terwijl consumenten toch steeds vaker online naar lokale informatie zoeken, zoals adresgegevens, openingstijden en de beschikbaarheid van producten. Van de mensen die een lokale zoekopdracht doen op hun smartphone bezoekt 76% binnen 24 uur een winkel. Hierbij resulteert 28% van deze bezoeken in een aankoop. Het is dus belangrijk dat ook Dordtse ondernemers gevonden worden in de lokale zoekopdrachten. Hiervoor is een sterkere digitale infrastructuur noodzakelijk.
Plan
Om dit te kunnen realiseren heeft GetOn een project ontwikkeld om samen met de gemeente, ondernemers en belangenverenigingen te bouwen aan een sterkere digitale infrastructuur. Dit begint bij een goede online vindbaarheid en zichtbaarheid van lokale ondernemers. Om te onderzoeken hoe de digitale infrastructuur van Dordrecht ervoor staat gaat GetOn de 'Channel Health Check API' ontwikkelen. Dit programma geeft inzicht in de online marketingprestaties van lokale ondernemers. Hierdoor is het mogelijk om de gemiddelde prestaties van de stad in kaart te brengen en de gezondheid van de digitale infrastructuur. Daarna wordt de API bij maximaal 200 ondernemers in gebruik genomen en wordt twee keer een Channel Health Check uitgevoerd. De eerste check is een nulmeting om inzicht te krijgen in de huidige gezondheid van de digitale infrastructuur. Daarna gaan de ondernemers aan de slag met het versterken van hun digitale infrastructuur met behulp van het online platform van GetOn. Een half jaar later vindt de tweede check plaats om het effect van de inspanningen te meten. Als de pilot succesvol is, wil GetOn het project op grotere schaal gaan uitvoeren.
Vanuit het Innovatiefonds wordt een geldlening verstrekt om de API te ontwikkelen en de pilot te realiseren.