Spring naar inhoud

Viralcom - Egg

In de periode 2013-2018 zijn er volgens de KNRM 852 mensen verdronken in Nederland, waarvan zo'n 100 in de regio Drechtsteden. In Dordrecht waren er alleen al in 2018 tien gevaarlijke incidenten waarbij mensen in het water zijn gevallen, met verschillende afloop. Gelukkig was er in alle deze gevallen wel iemand aanwezig om de reddingsdiensten in te schakelen. Maar op geluk kan je niet rekenen, op een systeem dat ontworpen is op zekerheid wel.


Het bedrijf Viralcom heeft samen met een aantal samenwerkingspartners een oplossing bedacht om drenkelingen onder water te kunnen detecteren: de Egg. Samenwerkingspartners zijn: MHmarine, Infinovation en RDM Centre of Expertise.


Plan

Met subsidie is het mogelijk voor Viralcom een prototype te bouwen dat door artificiele intelligentie en neurale netwerken ongevallen in het water kan detecteren en kan communiceren naar de reddingsdiensten. Viralcom wil de 'Egg' graag testen op afstand, patroonherkenning en drenkelingdetectie vanaf de kade in Zwijndrecht naar de overkant van de kade in Dordrecht. De testen worden in fases uitgevoerd samen met de duikersvereniging, KNRM en politie. Doel is om de waterveiligheid te vergroten en de data van de sensoren open te stellen via een portaal voor andere partijen. Als deze pilot succesvol is, wil Viralcom de 'Egg' op de markt brengen om op die manier kades, grachten, kanalen en binnenvaartlocaties veiliger te maken.


Vanuit het Innovatiefonds van Smart City is subsidie toegekend om het plan uit te voeren.


Egg