Spring naar inhoud

Wijkie start pilot in Dordrecht

Wat is het probleem?

De dagelijkse tijdsbesteding van kinderen bestaat voor een steeds groter deel uit spelletjes en filmpjes kijken op hun gameconsole, tablet en/of smartphone. Er kan worden gesteld dat veel kinderen vast zitten in een digitale omgeving. Experts hebben helaas vastgesteld dat deze digitale omgeving veel gevaren met zich meebrengt omtrent de ontwikkeling van het kind. Gevolgen van dit gedrag uiten zich in: bijziendheid, zwaarlijvigheid, achteruitgang in de motoriek en belemmering van de sociale ontwikkeling. Als deze zich blijft doorzetten door de afwezigheid van een innovatie om kinderen naar buiten te krijgen, dan blijven steeds minder kinderen naar buiten gaan en vergroten de negatieve effecten hiervan. Wijkie wil kinderen daarom helpen en buitenspelen weer aantrekkelijk maken, en gelooft hierbij in de kans om deze kinderen te bereiken via een app, omdat deze door de kinderen in de digitale omgeving makkelijk kan worden herkend en begrepen.


Het product

Wijkie stelt daarom een digitaal platform voor waarin dit offlineproces wordt gereproduceerd in een app voor kinderen die “matchen” met andere kinderen om mee buiten te spelen. Daarbij spelen de ouders tevens een belangrijke rol omdat zij met behulp van notificaties uit de app hun kinderen bijvoorbeeld kunnen herinneren wanneer een ‘match’ van hun naar buiten gaat. Dit wordt gecombineerd met andere psychologische motiverende factoren en een slimme interface en achterliggend algoritme welke hen overtuigt naar buiten te gaan om te spelen. Wijkie helpt kinderen zo opnieuw de weg te vinden naar het speelveldje, met als doel de kinderen gezond, sociaal en gelukkig te houden.


Wat gaan we doen?

Wijkie gaat in de gemeente Dordrecht starten met de Pilot om de eerste versie van de app te testen. De feedback van deze tests is weer nieuwe input voor de doorontwikkeling van het product van Wijkie. Deze cirkel van ‘bouwen-meten-leren’ blijft Wijkie telkens opnieuw toepassen. Dordrecht is in de ogen van Wijkie een geschikte regio waar Wijkie nieuwe samenwerkingen tot stand kan brengen en veel kan leren, omdat Dordrecht een stad is die net als Wijkie veel waarde hecht aan maatschappelijke innovaties en het delen van kennis.


Met wie we samenwerken

Wijkie heeft een team om zich heen verzameld van experts en deskundigen. Meest recent aangesloten is Smart City Dordrecht. Wijkie wordt daarnaast ook gesteund door de gemeenten van Regio Hart van Brabant en Regieorgaan SIA. Dit team wordt nu ook lokaal uitgebreid in Dordrecht. Door samen te werken met de GGD Dordrecht en twee basisscholen uit verschillende wijken. Tot slot is het nog belangrijk om te vermelden dat Wijkie altijd open staat voor nieuwe samenwerkingen om zo nog meer te kunnen voorzien in de behoefte van ouders en kinderen. Wil je meer weten over Wijkie? Neem dan gerust contact met ons op.


Contactgegevens Wijkie:
Website: www.wijkie.nl
Mail: info@wijkie.nl
Telefoonnummer: 085 - 046 06 88


Logo van Wijkie